Yarışma

  • Genç İletişimciler Yönetmeliği

Genç İletişimciler Yönetmeliği

I. YÖNETMELİK

 

23. Altın Pusula Genç İletişimciler Yönetmelik

Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri Genç İletişimciler Kategorisi

Konu: “PR’ın PR’ı: Halkla İlişkiler Mesleğinin İtibarı ve Stratejik Önemi”

YÖNETMELİK

1. Amaç

TÜHİD tarafından gerçekleştirilen “Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri” Genç İletişimciler ile ilgili kuralları belirlemektir.

2. Kapsam

TÜHİD Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri’nin başvuru kuralları ve değerlendirme esasları bu yönetmelikle belirlenir. Ödüllerle ilgili bütün kurallar, bu yönetmeliğe uygun olarak çalışır.

3. Sorumluluk

Yönetmeliğin hazırlanmasından ve güncellenmesinden, TÜHİD Yönetim Kurulu sorumludur. Yönetmelik, Yönetim Kurulu Üyeleri’nin onayıyla yürürlüğe girer.

4. Görev Tanımları

Başvuru Değerlendirme Komitesi: TÜHİD Yönetim Kurulu’nun üç üyesinden oluşur. Görevi; başvuran projelerin bu yönetmeliğe uygunluğunu kontrol etmektir. Komite, TÜHİD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Uygun olmayan başvurular, Başvuru Değerlendirme Komitesi tarafından başvuru yapan ekibe iletilir.

Altın Pusula Proje Asistanı: Başvuru Değerlendirme Komitesi ile Seçici Kurul arasındaki koordinasyonu sağlar. Başvuran ekipler ile iletişimden sorumludur. TÜHİD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Seçici Kurul: Genç İletişimciler Ödülleri’ni değerlendirecek üyelerinden oluşur. Seçici Kurul, TÜHİD Başkanı, iletişim camiasından 1 temsilci, iş dünyasından 2 temsilci, 1 STK temsilcisi, 1 kamu temsilcisi, 1 akademisyen ve 4 dijital medya mensubu olmak üzere 11 kişiden oluşur. Seçici Kurul, TÜHİD Yönetim Kurulu tarafından sektörler bazında belirlenir. Seçici Kurul ilk toplantısında bir üyeyi Başkan seçer. Seçici Kurul, projeleri öngörülen takvim içinde ve değerlendirme kriterleri çerçevesinde ele alarak ödüle hak kazanan projeleri belirler ve TÜHİD yönetimine bildirir.

Başvurulan projeler, yönetmeliğe uygun olarak değerlendirilir.

5. Başvuru Süreçleri

Genç iletişimciler kategorisinde yarışmak isteyen öğrencilerin bireysel veya takım olarak başvuru yapması mümkündür. Ancak her iki durumda da başvuru tamamlama aşamasında, dijital onay için bağlı bulunduğu bölümden bir öğretim görevlisinin danışmanlığına ihtiyacı olacaktır.

• Başvuru yapmak isteyen genç iletişimciler, eğer takım olarak başvuru yapmak isterlerse içlerinden bir kişiyi “proje lideri” olarak seçmeleri gerekecektir.

• Proje lideri, Altın Pusula Portal’da “Genç İletişimci Olarak Üye Ol” seçeneği ile sisteme üye olacaktır. Sonrasında bu üyelik bilgileri ile portal girişi sağlayıp başvuru işlemlerini yapabilecektir.

Proje lideri, başvuru aşamasında danışman akademisyeninin ve takım arkadaşlarının e-posta ve telefon numaralarını sisteme tanımlar. Danışmana ait e-posta adresi kurumsal e-posta (üniversitelere ait .edu, ve .edu.tr uzantılı) olmak zorundadır. Proje başvurusu oluşturulduktan sonra sistem tarafından danışman ve ekip üyelerine bir ön izleme linki gönderilir. Başvuru aşamalarında tüm yetki proje liderindedir. Danışman ve diğer ekip üyeleri proje başvuru üzerinde düzenleme yapamazlar. Ancak kendilerine gelen ön izleme linki ile istedikleri zaman başvurunun içeriklerini anlık olarak görüntüleyebilirler.

Kategori Seçimi

Genç iletişimciler sadece “Genç İletişimciler” kategorisinde başvuru yapabilirler.

Proje İçerikleri

• Başvuru içerikleri jüri değerlendirmesinde en önemli bölümlerdendir. Bu nedenle bu sekmedeki içerik alanlarını dikkatli bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Proje içeriklerinizi girerken Altın Pusula Genç İletişimciler Ödül Yönetmeliği’ni incelemeyi unutmayın. Ayrıca projenizin o yıla ait “Genç İletişimciler Kategorisi Proje Teması”na uygun olup olmadığına dikkat edin.

• Proje içerikleri sayfasında her bilgi kutucuğunun yanında yer alan bilgilendirici metinleri okumanız bu alanlarda beklentileri anlamanıza ve doğru içerikler kullanmanıza katkı sağlayacaktır.

• Genç İletişimciler kategorisindeki Başvuru İçerikleri bölümündeki tüm alanların doldurulması zorunludur. Projenizin özel durumu gereği içerik yazmanızın mümkün olmadığı alanları boş bırakmamanız, özel durumunuzu açıklayan cümleler eklemeniz önerilir. Örneğin; “Projemizin Çevresel Etkileri bulunmamaktadır”, ya da “Ulaşılan hedef kitle bilgisi bulunmamaktadır” tarzında açıklamalar ekleyebilirsiniz.

• Proje içerikleri sayfasında her alan için belirlenmiş içerik limitlerine (karakter sınırı) dikkat ediniz.

Doküman Yükleme

• Başvurunuza ait sunum dosyası, video ve ek dosyalar için dokümanlar sekmesini kullanabilirsiniz.

• Başvurularda SUNUM DOSYASI eklenmesi zorunludur. Sunum dosyasının boyutu, dosya türü ve sayfa sınırına yönelik uyarılara dikkat etmelisiniz. Sunum dosyanızı oluştururken sol menüdeki YARDIM sekmesinde bulunan Etkili Sunum Dosyası Hazırlama Rehberi içeriğinden faydalanabilirsiniz.

Ödeme

Genç iletişimciler Kategorisine yapılan proje başvurular için başvuru ücreti ödenmez.

Başvuruyu Tamamlama

• Tüm aşamaların tamamlanmasından sonra başvurunuzu gönderebilirsiniz. İlgili ekranda başvurunuza ait tüm içerik ve dokümanları ön izleme yapabilirsiniz. Herhangi bir sorun olmaması durumunda “Başvurumu tamamla” butonu ile işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Tamamlanan başvurular üzerinde değişiklik yapılamaz.

• Projenizin anlık durumunu panel üzerinden istediğiniz zaman görüntüleyebilirsiniz.

Danışman Onayı

• Başvuru içeriklerinin tamamlanmasından sonra Danışmanınıza proje onay linki gönderilir. Danışmanınızın onay linki ile açılan bir ön izleme ekranından içerikleri kontrol etmesi ve onaylaması istenir. Danışmanın onayladığı başvurular, Ön Değerlendirme Kurulu’nun onayına gider ve başvuru süreci tamamlanmış olur.

Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri başvuruları, www.altinpusula.org adresinde yer alan Altın Pusula Portal üzerinden yapılır. Genç iletişimciler, ekip olarak katılacaklarsa mutlaka ekip arkadaşlarının bilgilerini sisteme yüklemelidir. Portala üye kaydı yapılmasının ve ardından diğer ekip üyelerinin bilgilerini sisteme eklenmesiyle proje kaydı, başvuru formu ve sunum dosyalarının yüklenmesi gibi tüm başvuru adımlarını tek bir hesap üzerinden tamamlaması sağlanır.

Başvuru yapan genç iletişimciler Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Yarışma Yönetmeliği ve varsa başvurdukları kategoriye ait özel yönetmeliği okumuş, onaylamış kabul edilir. 

Genç İletişimciler Kategorisi Katılım Koşulları

• Üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören öğrencilerin yanı sıra üniversitelerin meslek yüksekokullarında “iletişim altı disiplinlerinde” eğitimi gören öğrencilerin katılabileceği yarışmanın proje konusu, her sene TÜHİD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

• 23. Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Yarışması’na katılacak olan öğrenciler ekip ya da bireysel olarak katılabilir ve ekipler en fazla 5 kişiden oluşur.

• 23. Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Yarışması’na katılacak olan öğrencilerin www.altinpusula.org adresinde bulunan Genç İletişimciler Kategorisi Başvurularını ve tüm dokümanları yarışma takviminde bulunan tarihe kadar tamamlamış olmalıdır.

TÜHİD 23. Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Genç İletişimciler Kategorisi Konusu

•        Genç İletişimciler kategorisi için proje konusu şöyle belirlenmiştir:

PR’ın PR’ı: Halkla İlişkiler Mesleğinin İtibarı ve Stratejik Önemi

6. Ödül Kriterleri

Projeler, her biri 20 puan değerinde 5 ana kriter üzerinden, alt maddeleri dikkate alınarak değerlendirilir. Projenin değerlendirmeye dahil edilebilmesi için her bir ana kriter toplamında en az 55 puan alması gerekir.

1. Durum Analizi / Araştırma

2. Planlama

- Amaçlar

- İletişim Hedefleri

- Hedef Kitle

- Sosyal Paydaşlar

- Strateji

- Temel Mesajlar

- Taktikler

- Zamanlama

- Kanallar

- Araçlar

3. Uygulama

Sürecin ayrıntılı anlatımı, varsa karşılaşılan zorluklar, değişiklikler

4. Yaratıcılık

- Özgünlük

- Akılda kalıcılık

5. Ölçümleme – Değerlendirme

Proje Bütçesi

7. Proje Değerlendirmesi

Seçici Kurul Üyeleri, www.altinpusula.org adresinden kendilerine verilecek özel şifreyle giriş yaparak, tüm projeleri, yönetmelikte belirtilen her bir kriter için puanlandırır. Ön değerlendirme sonucu en az 55 alan projelerin değerlendirilmesi için Seçici Kurul Üyeleri toplantıya çağırılır. Ön elemeyi geçen projeler Seçici Kurul tarafından yeniden değerlendirilerek 10-100 arasında puanlandırılır.

8. Proje Dosyası

Proje dosyası portal üzerinden online olarak yüklenmektedir.

Proje dosyalarının web sitesinde yer alan yarışma takvimine göre sisteme yüklenmesi gerekmektedir. ( Projeler sadece online olarak alınacaktır. Dernek Merkezine basılı proje gönderilmeyecektir.)

Proje Dosyası İçeriği:

• Proje sunumu (Projenin araştırma, planlama, uygulama ve ölçümleme detaylarını kapsayacak biçimde, PowerPoint sunumu olarak yüklenecektir. PowerPoint sunumu 20 slaytı geçmeyecektir.

• Projenin anlaşılmasına yardımcı olacak, görsel ve işitsel diğer malzemeler.

• Üniversiteye ait logolar sisteme yüklenmelidir.

Proje ekinde tercihen eklenen video, fotoğraf vb. görsel-işitsel araçlar için dikkat edilmesi gereken hususlar;

• Video dosyaları, MP4 formatında ve optimize edilmiş boyutlarda yüklenecektir.(Örneğin; 2 Dakikalık videonun boyutu Standart Kalite, 100 MB boyutunu geçmeyecektir.)

• Projeyi anlatan jpg, png formatındaki resim/fotoğraf 7 adedi geçmeyecek ve optimize edilerek eklenecektir.

• TÜHİD, her zaman web sitesinde veya basılı dokümanlarında başvuran projeleri yayınlayabilir ve daha geniş kitlelerle paylaşabilir.

9. Başvuruların Değerlendirilmesi

• Başvuru Değerlendirme Kurulu, teknik ve kategorik açıdan incelenmiş ve sınıflandırılmış başvuru dosyalarını, online ortamda Seçici Kurul Üyeleri’ne iletir.

• Seçici Kurul Üyeleri, online sistem üzerinde değerlendirmeyi yapar. Seçici Kurul, sonuç toplantısı için davet edilir ve projelerin değerlendirmeleri alınarak, sonuçlar belirlenir.

• Seçici Kurul Başkanı, değerlendirme sonucunu gösteren dokümanı ve Seçici Kurul Üyeleri tarafından imzalanan 23. Altın Pusula Genç İletişimciler ödüllerini kazananlar listesini, TÜHİD’ e teslim eder.

• Seçici Kurul, ödüle layık proje bulmama hakkına sahiptir.

• İstenilen bilgilerin eksik olması halinde projenin yarışmadan diskalifiye edilmesi hakkını saklı tutar.

10. Sonuçların Açıklanması

23. Altın Pusula’yı kazanan genç iletişimciler ve kuruluşlar, gerçekleştirilecek olan ödül töreninde iş dünyası, iletişim camiası, medya ve kamuoyuna açıklanır.

II. BRİEF

TÜHİD Altın Pusula Genç İletişimciler Kategorisi 2025

"PR’ın PR’ı: Halkla İlişkiler Mesleğinin İtibarı ve Stratejik Önemi"

 

GENEL TANITIM

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri, iletişim profesyonellerinin yetkinliklerini geliştirmek ve sektörde en iyi uygulamaları teşvik etmek amacıyla yürütülen Türkiye’nin en prestijli halkla ilişkiler yarışmasıdır.

Bu yıl Genç İletişimciler Kategorisi’nin teması:
"PR’ın PR’ı: Halkla İlişkiler Mesleğinin İtibarı ve Stratejik Önemi"

Bu tema, halkla ilişkiler mesleğinin kurumsal yönetimdeki stratejik rolünü, karar alma süreçlerine katkısını, liderlikteki temsilini, halkla ilişkiler mesleğinin toplumdaki algısını doğru çerçevede ele alarak, sektörün hak ettiği itibarı kazanmasına yönelik yapılabilecek çalışmaları kapsamaktadır.

Genç iletişimcilerden, halkla ilişkiler mesleğinin iş dünyasında, kamu yönetiminde ve toplumsal alandaki stratejik değerini güçlendiren yaratıcı projeler geliştirmeleri beklenmektedir.

Yarışmanın öznesi HALKLA İLİŞKİLERdir!

AMAÇ

Halkla ilişkiler, kurumların itibar yönetiminden kriz iletişimine, yönetişim ve liderlik konumlandırmasından sürdürülebilirlik çalışmalarına kadar stratejik bir iş fonksiyonu olarak konumlanmaktadır. Bu yarışma ile katılımcıların;

-        Halkla ilişkiler mesleğinin kurumsal yönetim (yönetişim) ve stratejik karar alma süreçlerindeki önemini anlatan projeler geliştirmesi,


-        PR’ın liderlikte ve yönetim kademelerinde temsiline yönelik yaratıcı çözümler sunması,


-        Halkla ilişkiler profesyonellerini görev aldığı alanlar olan iletişim yönetimi ve itibar yönetiminin işletmeler, kamu kurumları ve STK’lar için stratejik katma değerinin vurgulaması,


-        Halkla ilişkiler mesleğinin geleceğine yönelik yenilikçi ve teknolojik yaklaşımlar geliştirmesi,


-        Mesleki etik değerler ve mesleğin toplum üzerindeki etkisinin vurgulaması,


-        Halkla ilişkiler mesleğinin ülkemiz, kurumlar ve markalar için yarattığı değerin vurgulanması,

-        Halkla ilişkiler mesleğinin hak ettiği itibarlı konum için iletişiminin yapılması,

-        Halkla ilişkiler profesyonellerinin iş dünyası, medya ve kamuoyu için neden vazgeçilmez bir rol üstlendiğini anlatan iletişim projeleri üretmesi hedeflenmektedir.

Bu kapsamda yarışmacılar, halkla ilişkilerin yönetimdeki stratejik konumunu daha görünür hale getirmek ve mesleğin yönetim dünyasındaki etkisini güçlendirmek için yaratıcı iletişim projeleri tasarlayacaktır.

Hedef Kitle

·         İş Dünyasına (Şirketler ve Yöneticiler)

·         Kamuoyu

·         Medya Mensupları

·         Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları

·         Üniversiteler ve Akademik Çevre

·         Halkla İlişkiler Profesyonelleri

PROJE KAPSAMI & ALT BAŞLIKLAR

Katılımcılar, aşağıdaki konular çerçevesinde yaratıcı iletişim projeleri geliştirebilir:

1.      Halkla İlişkilerin Yönetim Kademelerinde Temsili ve Stratejik Değeri

•         Kurumsal yönetimde halkla ilişkiler yöneticilerinin etkinliğini artırmaya yönelik projeler

•         CEO’ların ve liderlerin iletişim stratejilerinde halkla ilişkiler ve iletişim departmanlarının oynadığı kritik roller

•         Halkla ilişkiler profesyonellerinin yönetim süreçlerine sunduğu stratejik çözümleri görünür kılan projeler

2.      İş Dünyasında ve Toplumda Halkla İlişkilerin Katkısını Anlatan Kampanyalar

•         Halkla ilişkilerin ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkısını gösteren yaratıcı projeler

•         Kurumların sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinde halkla ilişkiler yönetiminin nasıl değer kattığını ortaya koyan çalışmalar

3.      Halkla İlişkilerde Liderlik

•         Halkla ilişkiler profesyonellerinin liderlik rollerinde daha görünür olması için farkındalık çalışmaları

•         PR profesyonellerinin fikir liderliği ve toplumdaki öncü rollerinin yeniden tanımlanması

4.      Halkla İlişkiler Mesleğinin Geleceği: Yenilikçi Yaklaşımlar

•         Dijital dönüşüm, yapay zeka ve veri analitiği ile halkla ilişkiler mesleğinin evrimine dair projeler

•         Yeni nesil PR modelleri ve iletişim teknolojileri ile halkla ilişkilerin stratejik öneminin artırılması

5.      Halkla İlişkiler Mesleğinin Doğru Anlatılması İçin Farkındalık Kampanyaları

•         Halkla ilişkilerin tanıtımına yönelik bilinçlendirme projeleri

•         Medyada ve iş dünyasında PR mesleğinin doğru konumlandırılması için iletişim stratejileri

•         Farklı unvanlarla mesleği icra edenlerin meslek çatısı altında toplanmasının sağlanması, mesleki itibar ve cazibe yaratılması

6.      Etik Değerlerin PR Sektöründeki Önemi Üzerine Bilinçlendirme

•         Halkla ilişkiler mesleğinde etik kodlar, şeffaflık ve güven konularında toplumu bilgilendirici projeler

•         Dijital çağda halkla ilişkiler mesleğinin etik sınırlarını korumanın yolları

7.      Halkla İlişkiler Profesyonellerinin Topluma Katkılarını Anlatan Başarı Hikayeleri

•         Gerçek halkla ilişkiler projelerinden esinlenerek, toplumsal fayda sağlayan başarılı PR kampanyalarını tanıtma

•         Türkiye ve dünyada halkla ilişkiler profesyonellerinin önemli katkılarını öne çıkaran belgesel ve içerik projeleri

 

SONUÇ VE KATKI

Bu yarışma ile genç iletişimciler, halkla ilişkiler mesleğinin yönetimdeki stratejik önemini vurgulayan projeler geliştirerek sektöre katkı sunma fırsatı bulacaklar.

Sen de halkla ilişkiler mesleğinin geleceğini şekillendirecek yaratıcı fikirlerinle Altın Pusula Ödülleri'nde yerini al!