Yarışma

  • Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödül Yönetmeliği

Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödül Yönetmeliği

 

Amacı:
Meslek profesyonelleri ve iş dünyası nezdinde Alâeddin Asna’nın mesleki değerlerini ve vizyonunu yaygınlaştırmak amacıyla; iletişimi özümsemiş kurumları desteklemek ve kamuoyuyla paylaşmak.

Kapsamı:
Ödül, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği -TÜHİD Altın Pusula yarışmasına Kurumsal Sorumluluk kategorisinde katılanlar arasından kriterler kapsamında seçilecek projenin sahibi “İşveren” kuruluşuna verilecek

Yöntem ve Değerlendirme Süreci:
1. TÜHİD Altın Pusula yönetmeliğinde bu ödülün kriterleri ve yönetmeliği belirtilerek, başvuracaklar bilgilendirilir.
2. TÜHİD’in Altın Pusula yarışmasına “Kurumsal Sorumluluk” kategorisinde başvuran projeler, TÜHİD jürisi tarafından değerlendirilir. Altın Pusula jürisi bu kategorinin ayrıca Alâeddin Asna ödülü nedeniyle de değerlendirileceği konusunda bilgilendirilir.
3. Kurumsal Sorumluluk projelerinde jüri değerlendirilmesi sonrasında, kriterler doğrultsunda, ilk on proje “Alâeddin Asna Ödülü” jürisine iletilir.
4. “Alâeddin Asna Ödülü” jürisi TÜHİD ve A&B tarafından belirlenecek 3 STK Başkanı, TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı ve A&B Yönetim Kurulu Başkanı’ndan oluşur.
5. Alâeddin Asna Ödülü seçilen projenin hayata geçirilmesini sağlayan, bu çalışmayla kaynak, emek, zaman yaratan ve inanç içinde projenin tutarlılıkla yıllar boyu sürekliliğini sağlayan KURUMA verilir (Sivil Toplum Kuruluşları ve Hizmet Ajansları bu ödülün kapsamı dışındadır).
6. Jüri çalışmaları tamamladıktan sonra, gerekçeleri içeren bir raporla, sonuç kayıt altına alınır.

Kriterler:
1. Kurum tarafından gerçekleştirilen ve ödül kapsamında değerlendirmeye alınan projenin; bilançolarını açıklayan şeffaf bir sivil toplum kuruluşu, kamu kuruluşu, uluslararası kuruluş ve eğitim kurumlarından herhangi biriyle veya birlikteliğiyle gerçekleştirilmiş olması,
2. Kurumun projenin tüm süreçlerini kapsayan genel bir süreklilik sağlama stratejisinin olup olmadığı,
3. Kurumun, Kurumsal Sorumluluk faaliyetlerini yürütürken pazarlama kaygısından uzak, gerçek, hakiki, dürüst ve samimi olması, Kurum yönetimi ve politikalarının değişmesi durumunda da projenin varlığını devam ettirmesini sağlayacak adımların atılmış olması,
5. Projenin, kurum çalışanları tarafından da içselleştirilerek hedefe ulaşması yönünde geliştirilmiş olması,
6. Projeden yararlananların, bu projeyi sahiplenme durumu,
7. Projeyle elde edilen sonuçların, finansal ve kurumsal destekler sona erdikten sonra da devam etmesi olasılığı,
8. Projenin kapsama alanı, geleceğe vaadi, bütüne yayılımı
9. Projenin etkin ve ölçülebilir sonuçlarının olması,

Değerlendirme:
Projeler, belirlenen Jüri tarafından 9 ana kriter üzerinden değerlendirilir ve en yüksek puanı alan proje Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü’ne layık görülür. Ödül, TÜHİD tarafından düzenlenen Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Töreni’nde kazanan kuruma takdim edilir.

Sonuçların Açıklanması:
Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü, TÜHİD tarafından düzenlenen Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Töreni’nde iş dünyası, iletişim camiası, medya ve kamuoyuna açıklanır.

TÜHİD’in Kurucusu Alâeddin Asna Kimdir?
İstanbul’da doğdu. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Ardından, ABD’deki Michigan Devlet Üniversitesi’nin İletişim Sanatları Bölümü’nde iletişim konusunda yüksek lisans eğitimini tamamladı.
İş yaşamına TRT’de başladı. Devlet Planlama Teşkilatı ile Sağlık Bakanlığı Nüfus Planlaması Genel Müdürlüğü’nde çalıştı.
Koç Holding’de Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yaptı. 1972 yılında Halkla İlişkiler Derneği’nin kurulmasına öncülük etti ve kurucu başkanlığını yürüttü. Halkla İlişkiler Derneği’nde 1996-2000 yılları arasında 2. kez başkanlık görevine getirildi. Yaşamı boyunca Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’ne olan destekleri, Onur Kurulu Üyesi olarak devam etti.
1974’te, Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler şirketi A&B Halkla İlişkiler’i kurdu ve fiili olarak 1995’e kadar çalıştı. Asna, 1990’da Doktora derecesini aldı, 1994’te Doçent, 1999’da ise Profesör oldu. 1993 yılından itibaren ders verdiği M.Ü. İletişim Fakültesi’nde, bir dönem dekanlık görevini üstlendi. 2015 Ağustos’unda kaybettiğimiz Prof. Dr. Asna'nın iletişim ve halkla ilişkiler üzerine yazdığı kitaplar, iletişim öğrencilerine ve sektör çalışanlarına başucu kitabı oldu.