Özel ödüller, TÜHİD’in paydaş kişi ve kurumlarla iş birliği halinde verilen ödüllerdir. Özel ödüller kategori ödüllerinden farklı olarak, kendine ait özel yönetmelik, başvuru formu ve başvuru süreci içerebilir.
Özel ödüllere ilişkin uygulama ve başvuru sürecine ilişkin özel durumlar aşağıda tanımlanmıştır.
UNDP ÖZEL ÖDÜLÜ: Ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirlik kriterlerine en iyi şekilde uyan projelere verilir. Tüm kategorilere yapılan başvurular arasından, ekonomik, sosyal, kültürel, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik kriterlerini en iyi ele alan projeye UNDP Özel Ödülü verilir. UNDP Özel Ödülü’ne layık proje bulunmadığı takdirde, UNDP Seçici Kurulu “UNDP Özel Ödülü”nün verilmemesi hakkını saklı tutar.
İlgili Yönetmelik: Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Yönetmeliği
Başvuru Yöntemi: Başvuru yapılmaz. Tüm kategorilere başvuran projeler arasından kurul tarafından seçilen projeler değerlendirilir.
B4G ÖZEL ÖDÜLÜ: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu iş modeli geliştiren projelere takdim edilir. B4G Özel Ödülü belirli bir kategori altında yer almamaktadır. Tüm kategorilere yapılan başvurular arasından, ekonomik, sosyal, kültürel, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik kriterlerini en iyi ele alan, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu iş modeline sahip projenin sahibi kuruma B4G Özel Ödülü takdim edilecektir. B4G Özel Ödülü’ne layık proje bulunmadığı takdirde, B4G Seçici Kurulu B4G Özel Ödülü’nün verilmemesi hakkını saklı tutar.
İlgili Yönetmelik: Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Yönetmeliği
Başvuru Yöntemi: Başvuru yapılmaz. Tüm kategorilere başvuran projeler arasından kurul tarafından seçilen projeler değerlendirilir.
TÜHİD – KAGİDER 1E1 TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖDÜLÜ: Cinsiyet eşitliğini teşvik eden projelere, toplumsal katılım ve fırsat eşitliği kriterleri çerçevesinde verilir. Tüm kategorilere yapılan başvurular arasından her iki cinsiyetin de tüm kamusal ve özel yaşam alanlarına eşit seviyede katılımı ve toplumun tüm alanlarında eşit seviyede görünür olması kapsamında Ekonomik Katılım ve Fırsatlar, Eğitim Olanaklarına Ulaşım, Sağlık ve Yaşam ile Siyasi Yetkinlik, Fırsat Eşitliği ve Davranış kriterlerine göre TÜHİD – KAGİDER Seçici Kurulu tarafından değerlendirilerek ödül verilir.
İlgili Yönetmelik: TÜHİD – KAGİDER 1e1 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Yönetmeliği
Başvuru Yöntemi: Kurum ve ajanslar mevcut kategorilere proje başvurularını yaparken aynı zamanda bu kategoriye ilaveten başvuru yapabilir.
Başvuru Ücreti: Ücretsiz.
BETÛL MARDİN GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN LİDERLER ÖDÜLÜ: İletişim sektöründe vizyoner liderlik sergileyen kişilere verilen bu ödülün sahibi ‘Vizyoner Türk İş Kadını Olarak Dünya Çapında Başarılı Temsiliyet’ sergileyen liderlere TÜHİD Yönetim Kurulu ve Betûl Mardin’in birlikte yapacağı değerlendirme ile belirlenir.
İlgili Yönetmelik: Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Yönetmeliği
Başvuru Yöntemi: Başvuru yapılmaz.
ALÂEDDİN ASNA KURUMSAL SORUMLULUKTA TUTARLILIK VE SÜREKLİLİK ÖDÜLÜ: Kurumsal sorumluluk anlayışını sürdürülebilir şekilde hayata geçiren kurumlara takdim edilir. Meslek profesyonelleri ve iş dünyası nezdinde Alâeddin Asna’nın mesleki değerlerini ve vizyonunu yaygınlaştırmak amacıyla; iletişimi özümsemiş kurumları desteklemek ve kamuoyuyla paylaşmak amacıyla TÜHİD Altın Pusula yarışmasına Kurumsal Sorumluluk kategorisinde katılanlar arasından kriterler kapsamında seçilecek projenin sahibi ‘İşveren’ kuruluşuna verilir. Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü Seçici Kurulu TÜHİD ve A&B tarafından ortaklaşa belirlenir. TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı, A&B Yönetim Kurulu Başkanı ve 3 STK Başkanının katılımıyla oluşur.
İlgili Yönetmelik: Altın Pusula Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü Yönetmeliği
Başvuru Yöntemi: Başvuru yapılmaz.